Gamle Hellesund!

Gamle Hellesund i Lillesand, Aust-Agder, var en gammel nødhavn når været stod på som verst. På sin storhetstid på første halvdel av 1900-tallet var det et yrende liv av skuter, fiskere, to landhandlere, skole og et hattemakeri(!). Nå er det bare fritidshus samt et par faste beboere igjen. Kakser som Stordalen, Bugge osv har forlengs fortrengt de bedagelige snekker med mahogny og skjergårsjeeper. Men mye av sjela ligger fortsatt igjen!

Her, på Sandøya i det vi kaller Solbukta, har vi en plass som ofte går under navnet "Paradis". Mine oldeforeldre på farssiden bodde her i sin tid, mens de livnærte seg blant annet av fiske. Noen "hytte" er det ikke, derimot et over 100 år gammelt hus. Ettersom vi er etterkommere, føler vi oss aldri som turister.
Hver bidige sommer siden jeg sugde pupp, har jeg vært her nede en eller flere ganger. Sol, fiske, roturer, bading, snekring samt familiære og vennskapelige begivenheter foregår til stadighet.

Her kan dere uansett nyte noen mer eller mindre tidløse bilder!
Se også: Bilder fra sommeren 2003Her har vi paradis!. Rød sjøbu, bilringer og et skikkelig sørlandshus; det er slik det skal være...Utsikt mot syd. Risholmen, Helløyholmen, Lyngholmene og Helløya (fra venstre).Utsikt mot sydvest,"sentrum" av Gamle Hellesund. Slik været ofte er på ettermiddagen. Idyllisk!Et lite bord fylt av havets goder! Paltorsk er det lokale ordet for krabber. Dagens fangst er dandert på kjøkkenbordet, klar til koking.


Og her ser vi nærmere på ett av rakkerne.


I Gamle Hellesund fanger vi paltorsk på to måter: i teiner eller via graving (også kalt lysing) fra båt. Meget spennende, men noe slitsomt.

Sommern 1996, Foto av Hanne Merete.

Brygga er en fortreffelig plass for middag, om været tillater.
Her med (fv) tante Karin, onkel Kjeld (nærmest), Per (bror til Kari), fetter Ketil med madam Mariann, fetter Esben, tante Kari og meg (med hatt). Foto av onkel Helge.Meg i utsikt mot øst om aftenen sommern 1996. Naboens hus (Hoff), er ikke så tradisjonelt akkurat, men de er noen greie naboer å ha med å gjøre.
Foto av Hanne Merete.Bilde fra Drømmetoppen. Juli 2003.3 bilder tatt i 21.30-tiden i begynnelsen av juli år 2003, fra Drømmetoppen. Til sammen danner de en panoramautsikt på knappe 180 grader.
Lengst til venstre, mot nordvest, ligger Tronderøya. Helena, den gamle landhandelen, kan skimtes til høyre i bildet. Helt-helt til høyre ligger Solbukta, der vi har plassen vår.

Bak huset har vi en liten hage som munner ut i "urskogen".
Bilde av Fredrik, juli 2003.

Fra kjøkkenet ut mot hagen på baksiden.
Bilde av Fredrik, juli 2003.

Lyset er ofte helt spesielt på kveldene. Her kommer en mystisk sky seilende fra sjøen.

Lille Kvalsholmen ligger der så ensom, kun det uendelige havet som selskap. September 2003.

Solnedgang! Bilde tatt sønnenfor Store Kvalsholmen mot land. September 2003.

Vinduet på østloftet. Utenfor lever havet, og sola vekker en tidlig om morgenen.

En stille skumring, nesten spøkelsesaktig. Bilde fra brygga mot Sentrum av Gamle Hellesund. Helenas gamle landhandel speiler seg. September 2003.

 

En fin og feit og norsk en! Tar seg fint ut på brygga, like etter at jeg tok den på stang. (Torsk man tar i garnet, tar seg sjelden like bra ut etterpå...)